
Sfaturi utile:
Efectuaţi 3-4 deparazitări interne pe an atât la câini cât şi la pisici. La căţei şi pisicuţe se recomandă o deparazitare prealabilă începerii schemei de vaccinare. Parazitozele intestinale sunt variate şi reprezintă una din cele mai frecvente probleme la animalele tinere. Dacă se efectuează deparazitările interne conform recomandărilor, pe lângă protejarea animalului iubit, vă protejaţi şi familia împotriva parazitozelor transmisibile la om (larva migrans visceralis Gen. Toxocara şi Toxascaris, chistul hidatic Gen. Echinococcus, Dipylidium caninum la copii etc.)
O problemă frecvent neglijată este infestaţia cu paraziţi externi. Efectuaţi deparazitări externe periodice pentru a proteja animalul de disconfortul creat de paraziţii externi şi pentru a prevenii probleme medicale gen alergii la saliva de pureci, boli transmise prin atacul cu căpuşe sau pureci (parazitoza intestinală Dipylidium la căţei etc.).
Nu aplicaţi produse antiparazitare destinate câinilor la pisici, pot provoca intoxicaţii severe! Respectaţi vârsta şi categoria de greutate menţionat pe produsele antiparazitare. Majoritatea produselor antiparazitare (zgărzi, şampoane, pipete, pulbere) nu se pot aplica la căţei sub vârsta de 2-3 luni.
Vaccinarea este instrumentul prin care reuşim să inducem imunitate pentru bolile infecţioase. Astfel se pot prevenii boli severe transmisibile. La ora actuală la câinii se pot vaccina pentru numeroase viroze, bacterioze şi micoze printre care: parvoviroză, coronaviroză, morbilliviroza (jigodie), parainfluenză (tusea de canisă), adenoviroza tip 1 (hepatita infecţioasă), rabia, leptospiroze, microsporoză.
La pisici vaccinarea obligatorie include rabia, şi se pot imuniza suplimentar pentru caliciviroză şi herpesviroză, viroze responsabile de forme severe de coriză infecţioasă, parvoviroza (panleocopenia felină) şi microsporoză.